30/04/2015

De bibliotheek van de toekomst

De bibliotheek van Deventer en Kunstenlab openden afgelopen zaterdag de tentoonstelling ‘De bibliotheek van de toekomst´[1]. Drie kunstenaars en drie architecten tonen hun beeld van de toekomstige bibliotheek. Het is een mooi en spannend onderwerp. De bieb beleeft een tijd waar digitalisering, bezuinigingen, de kennismaatschappij en liefde voor cultuur elkaar tegenkomen. De vraag is: hoe kom de bieb daar sterker uit?

 

Het is een kleine expositie, maar hij zit barstensvol ideeën. De bibliotheek als ontmoetingsplaats, of juist als ruimte voor reflectie. De bibliotheek als plek waar je de boeken nog kunt voelen en ruiken – maar waar tegelijkertijd letterlijk de letters uit de cloud op je neerdalen. De bibliotheek als grasveld waar je heerlijk bij Pinkeltje wegdroomt. De bibliotheek als verrassing, waar je toevallig een boek tegenkomt dat je helemaal niet zocht. En de bibliotheek als de plek waar je de bibliothecaris tegenkomt: die strenge maar toch ook liefdevolle allesweter.

 

Bijzonder aan deze expositie is dat juist aan architecten en kunstenaars is gevraagd om een blik op de toekomst te werpen. Het is een domein dat meestal aan wetenschappers wordt toevertrouwd. Die zeggen – vaak op basis van statistieken uit het verleden – van alles over de toekomst: huizenprijzen, economische groei, de loop van het klimaat. Ditmaal was de verbeelding aan het woord. Geen slechte keus. In een grappige en mooie TED-talk ´Foresight in Hindsight´ beargumenteert  Reinier de Graaf dat juist kunstenaars het veelal bij het rechte eind hebben gehad als het over de toekomst gaat [2].  Niet wetenschappers, en – nog steeds volgens de Graaf – politici al helemaal niet.

 

Grappig: diezelfde zaterdag, vrijwel op hetzelfde moment, waren Koning Willem Alexander en Koningin Maxima in het provinciehuis ter gelegenheid van 200 jaar Koningrijk. Zij liepen langs een expositie die Jet Broekstra van Beeldbouw voor het Trendbureau maakte. Tien kunstenaars verbeelden de toekomst van Overijssel. Ga kijken! Ze zouden wel een gelijk kunnen krijgen [3].

 

Voetnoten:

  1. http://www.kunstenlab.nl/page.php?pageID=224
  2. https://www.youtube.com/watch?v=u6M-Ab0GuPI
  3. De catalogus kunt u hier bekijken: http://trendbureauoverijssel.nl/verkenningen/lopende-verkenningen/cultuur/tentoonstelling-toekomstbeelden
    [*] Beeld van Marianne Lammersen