16/04/2015

De volgende agro-revolutie in Overijssel

Deze maand schafte de EU de melkquota af, en dat zal ongetwijfeld een verandering in de landbouw van Overijssel betekenen. Meer melkproductie, grotere bedrijven. Maar de volgende revoluties kondigen zich al weer aan: insectenburgers, kweekvlees, synthetische biologie. De Stichting Toekomst der Techniek publiceerde begin april een toekomstverkenning over de invloed van technologische ontwikkelingen op de agri- & foodsector tot 2050 [1].

 

De conclusie in het kort: het gaat rap, die technologische ontwikkeling. Onze kennis van het DNA en nanotechnologie vergroten de mogelijkheid om aan de eigenschappen van ons voedsel te sleutelen. Robotica veranderen de manier van bedrijfsvoering. We bereiden ons diner straks met 3D-printers (waarbij boeren voor het luxevoedsel zorgen).  Conserveringstechnologieen verminderen de verspilling van voedsel. Het zijn nieuwe werelden die het rapport schetst, en het vreemde is dat ze eigenlijk al zo dichtbij lijken. Het gaat niet om sciencefiction. Het is allemaal heel voorstelbaar.

 

Wat ook opvalt is dat het publieke debat steeds meer achter de feiten aan lijkt te lopen. Dat is nu al zo. Het droombeeld van de Hans en Grietje boerderijtjes strookt niet met de bedrijven in Overijssel. De afschaffing van de melkquota zullen dat effect vergroten. De grotere boerderijen zullen meer vreemde arbeid en vreemd kapitaal vergen – en minder het  karakter van familiebedrijven krijgen. Maar de STT studie schildert een wereld die nog veel verder afstaat van wat wij nu aan landbouw in de provincie  kennen, of aan voedsel. Die wereld heeft  voordelen. Voedsel kan gezonder, milieuvriendelijker en veiliger geproduceerd worden. En niet onbelangrijk: we kunnen er in Overijssel ook meer aan verdienen. Maar er zijn ook nadelen. Laten we nadenken welke richting we op willen gaan. Daar hebben we nu nog de tijd voor.  Kortom…lezen die verkenning.

 

Voetnoten:

  1.  http://stt.nl/wp/wp-content/uploads/2015/04/Toekomstverkenning-agri-food-BW-web.pdf