23/04/2015

Distributiecentra in de stad: oud idee nu kansrijk!

Vorige week was ik bij een groot congres over Agenda Stad. Voor een deel ontrolde zich een gebruikelijk scenario. Wat burgemeesters verhalen net te braaf hoezeer zij samenwerken. Wethouders beargumenteren waarom juist hun stad extra geld moet krijgen. En een minister die over van alles en nog wat vertelt, behalve over onderwerpen waar hij over gaat. Er waren echter ook lichtpunten…

 

Eén daarvan was ´Heen en weer in Nijmegen´ [1]. Een onderneemster die een even eenvoudig als briljant idee uiteenzet. Zie de vele bestelbusjes die door wijken en binnensteden rijden met onze internetaankopen. Zie hoe inefficiënt dat gebeurt, en hoeveel overlast het bezorgt. En richt een fiets bestelservice op vanuit één centraal punt in de stad –  waarbij je niet alleen spullen brengt, maar ook nog haalt – lege batterijen, cartridges, etc. De aankopen komen binnen in het ene distributiecentrum. Jij verzorgt ´de laatste kilometer´ naar het huis van de consumenten op momenten dat zij thuis zijn.

 

Het is zo´n idee waar iedereen baat bij heeft, en ook een idee met toekomst. De goeroe´s voorspellen een verdere stijging van de internetverkopen.  Helemaal handig als we ook verse producten via internet gaan bestellen. Gekoeld in het centrale distributiepunt wordt het verse vlees of fruit thuisgebracht op het moment dat je er ook echt bent. De buurman hoeft niet tegen je sudderlapje aan te kijken – en jij niet tegen zijn ´wat ben ik toch een goede buur´-gezicht.

 

Grappig: het idee van stadsdistributiecentra is al stokoud. Het stond in het tweede Structuurschema Verkeer en Vervoer van de Minister van Verkeer en Waterstaat uit 1988. Toen mislukt, maar nu veel kansrijker vanwege de internetontwikkelingen – en de kracht van ondernemers. Binnenkort vast ook in Overijssel op straat te zien!

 

Voetnoten:

  1. http://www.nijmegenheenenweer.nl/