31/10/2017

Een ambtenaar bij Dutch Design Week

Dutch Design Week is in eerste instantie de overtreffende trap van veel. Honderd locaties, 2500 ontwerpers, ‘het grootste designevenement van Noord-Europa’: het is geen klein bier. Als bezoeker moet je dus kiezen.

 

Ikzelf vind de afstudeerprojecten van de Design Academy het leukst. Bij de ‘gearriveerden’ op Strijp S overheersen de grote maatschappelijke problemen en de soms wat net te gladde ontwerpen. Bij de studenten is het allemaal nog ruw. Ze verwonderen zich over de gekste dingen. Olivia Watson maakt met ‘Out of the bruise’ een ode aan de schaafwonden en blauwe plekken: ze zijn het teken dat we leven. Dagmar Erla en Jonas Dotter maakten een ‘Museum of Lost Museums’ – het Ecodrome in Zwolle is er in opgenomen. Jonas Ersland registreerde het ruimtegebruik van pizzakoeriers: die blijken vaste plekken in steden te hebben om bij elkaar te komen. Bouke Bruins maakte de 10 regels van de Boyscout Designer, die in publieke rommelruimte lieve en grappige objecten neerzet [1]

 

Bij de studenten heb je het gevoel dichtbij de vreemde wereld te staan die toekomst heet, maar ook elders is er veel te genieten in Eindhoven. Social design is hip, maar meer dan een voorbijgaande trend: het is echt een andere manier van denken. Je ziet tal van slimme, vrolijke en vooral concrete ideeen om iets te doen aan het klimaatvraagstuk, problemen van vluchtelingen, onwennigheid met dementie, etc . etc. Meer in het algemeen past design thinking in een tijd waarin veel vraagstukken ongelooflijk complex zijn. Dan geldt: laten we gewoon eens iets proberen – en kijken of het werkt. Het programma Initiate van de VNG koppelt beleidsvraagstukken aan social designers. Dat lijkt me een prima initiatief [2].

 

Voetnoten

  1. Zie verder https://www.designacademy.nl/EVENTS/Graduation17/GraduationProjects.aspx
  2. https://www.initiate.nl/