ICToop

Congres ICToop 2014

Op vrijdag 7 november 2014 organiseerde het Trendbureau Overijssel een congres over de toekomstige impact van ICT op Overijssel. Oud-minister en internetondernemer Willem Vermeend trapte de ochtend af in een modern aangeklede fabriekshal. Zijn boodschap: ‘De komende twintig jaar verandert onze economie meer dan de afgelopen veertig jaar. We denken nog volgens oude maakmethoden, terwijl huishoudens over vijf tot tien jaar met behulp van 3D printers voorwerpen zelf produceren. Met alle gevolgen van dien’. Tijdens het congres ‘ICToop Overijssel’ kregen de deelnemers de kans om zich doormiddel van lezingen en workshops op deze toekomst voor te bereiden.

Lezing Willem Vermeend

Oud-minister en internetondernemer Willem Vermeend trapte de ochtend af in een modern aangeklede fabriekshal. Volgens Vermeend moeten we vooral niet bang zijn voor nieuwe technologie maar de kansen benutten die het biedt. De stoommachine, later de staalindustrie en niet zolang geleden de eerste computers: zij kwamen en veranderden de samenleving.

 

Economie 4.0
Vermeend legde uit hoe momenteel een combinatie van nieuwe technologieën en digitalisering onze wereld omvormt tot een economie 4.0: ‘3D printers kunnen nu al vrijwel alle vormen in allerlei materiaalsoorten uitprinten. Stel je voor wat het betekent voor onze infrastructuur als je de bank niet meer bestelt maar in plaats daarvan thuis een ontwerp uitkiest en uitprint? Over vijf tot tien jaar heeft elk huishouden zo een ding’.

 

Ook het fenomeen big data is onderdeel van onze nieuwe realiteit. Vermeend verwees naar Google. De zoekmachine voorspelt de griep eerder dan artsen door relevante zoektermen te analyseren. Een ander voorbeeld is de computer Watson. Deze Amerikaanse computer is bij wijze van experiment voorzien van alle mogelijke data over longziekten zoals behandelmethoden en bijhorende overlevingskansen. Watson werd voorgesteld aan enkele patiënten en stelde de juiste diagnose in 99,6% van de gevallen en was daarmee beter dan de andere artsen die meededen met het onderzoek…..

Klik hier om verder te lezen

tien workshops

In 10 workshops kwamen de onderwerpen over de toekomstige impact van ICT aan bod. Van smart industry, big data, de stad als interface, de impact van 3D-printing, veiligheid, besturen in de netwerksamenleving tot en met hoe we als burgers ons sociale leven opnieuw uitvinden. Van een aantal workshops zijn presentaties beschikbaar.

 

  1. Otto Adang, Politieacademie – Wat kunnen we leren van de casus Haren?
  2. Iddo Bante, CTIT Universiteit Twente – Smart Industries in Overijssel
  3. Davied van Berlo, Ambtenaar 2.0 & Michael Sijbom, oud-burgemeester Losser -Lokaal bestuur in de netwerksamenleving
  4. Pieter Tordoir, Universiteit van Amsterdam – De ruimtelijk-economische impact van ICT
  5. Martijn de Waal, Universiteit van Amsterdam – De Stad als Interface
  6. Han Mesters, ABN Amro – ICT en toekomst van de zakelijke dienstverlening
  7. Ton Zijlstra, The Green Land – 3-D printing, feit & fictie
  8. De Waagworkshop: Crypto party
  9. De Waagworkshop: Zelf aan de slag met big data
  10. De Waagworkshop: Citizen Science

 

Foto verslag

Tijdens het congres ‘ICToop Overijssel’ zijn veel foto’s gemaakt door fotograaf Micheal Rhebergen. Deze foto’s zijn te bekijken en te downloaden via onze Flickr pagina.

BEKIJK EN DOWNLOAD FOTO'S