Direct naar content
Laden Evenementen

Jaarcongres 2015 – De Toekomst van de Middenklasse

Afgerond
Datum

05-11-2015

05 november 2015

De middenklasse onder druk. Maar wie is de middenklasse?

 

De toekomst van de middenklasse staat op de agenda! Signalen uit Overijssel, maar ook uit binnen- en buitenland brengen beelden dat het lastig definieerbare begrip ‘de middenklasse’ op meerdere manieren onder druk staat: economisch, sociologisch en cultureel. Maar wie is de middenklasse precies? Staat zij echt onder druk of valt het mee? Welke ontwikkelingen spelen een rol en is het ook mogelijk invloed uit te oefenen op het welzijn van de middenklasse?

 

Tijdens het jaarcongres dat op 5 november 2015 werd gehouden bespraken de hieronder beschreven toonaangevende sprekers uit Duitsland, Engeland en Nederland de situatie. Wat zijn de diagnoses? Welke ontwikkelingen en tegenbewegingen zijn er te zien? En ze gaven aan welke beleidsmaatregelenen mogelijk zijn.

 

Kan er glans komen op de middenklasse?

 

Aart Jan de Geus, voorheen minister van sociale zaken en voorzitter van de OECD te Parijs en nu voorzitter van de Bertelsmann Stiftung in Duitsland, definieert de middenklasse als ‘mensen die moeten werken voor hun brood en dat ook met succes doen’. Zijn kernvraag tijdens het congres was: ‘kan er glans komen op de middenklasse?’

 

De Geus belichtte tijdens het jaarcongres mede de Duitse situatie. De middenklasse is in zijn de optiek van de Geus een economisch verschijnsel en aldus kunnen wij er iets aan doen. Het gaat de Geus niet alleen om ongelijkheid, maar hoe de ontwikkeling van mensen ten gunste kan plaatsvinden. Studies van de OESO onderbouwen dat ‘inequality’ niet alleen moreel, maar ook economisch ongewenst is. Er is in de kern geen ideologische strijdbijl nodig, maar het besef van de schadelijke situatie voor de economie. Dat biedt kansen voor groepen om zich te verenigen op de politieke agenda’s…..

 

Lees hier het volledige verslag van de lezing van Aart Jan de Geus

Kapitalisme is niet meer van waarde

 

Charles Leadbeater, adviseur van Tony Blair, auteur van ‘We Think’ en ‘The Frugal Innovator’, sprak over snelle innovatie terwijl de economie stagneert. De slechte verdeling van opbrengsten en winsten bevorderen deze stagnatie. Grote groepen zijn niet ‘happy’ en dat is gevaarlijk, want je moet het samen doen in dit risicovolle leven, aldus Leadbeater. We hebben het vermogen als burgers om dingen samen de wereld te veranderen.

 

Leadbeater concludeert dat het kapitalisme tegenwoordig nog weinig van meerwaarde is voor de middenklasse. Gewone zaken als studeren, (hard) werken, een huis bezitten en een familie stichten is erg moeilijk geworden. Ook het beklimmen van ‘de ladder’ in de maatschappij bleek niet te doen. De middenklasse werkt keihard, knoopt de touwtjes aan elkaar en komt dan ook nauwelijks toe aan de geneugten in het leven, zoals uitgaan en vakanties. Een enkeling die zijn leven als ‘goed’ beschreef, bleek gezegend met goede sociale verbanden een sterke levenshouding van tevredenheid en discipline. De meerderheid kent toenemende problemen met schulden. De mogelijkheid om omhoog te klimmen op de sociale ladder is er niet meer. Men voelt zich tekort gedaan….

 

Lees hier het volledige verslag van de lezing van Charles Leadbeater

Waar komt de onzekerheid van de middengroepen vandaan?

 

Robert Went, mede-auteur van de WRR-verkenningen ‘Hoe Ongelijk is Nederland?’ en ‘De Robot de Baas’ (te verschijnen), is genuanceerd over het begrip middenklasse. Hij vond maar liefst 156 definities. Vanuit een economische, sociologische en subjectieve ingang beschrijft Went veranderingen in onze maatschappij, waarbij hij zich afvraagt of de Nederlandse middenklasse wel echt zo onder druk staat.

 

Maar waar komt de onzekerheid van de middengroepen vandaan? Went geeft meerdere antwoorden. Ten eerste vraagt hij zich af hoeveel globalisering de mens kan verdragen. Er zijn verliezers in deze geglobaliseerde economie. Bij toename van het nationaal inkomen is veelal geen compensatie voor de groepen die erdoor benadeeld worden. Went beschrijft het trilemma van globalisering – democratie – nationale staten en hoe er doorwerking plaatsvindt, wanneer er op 1 van deze 3 fronten een verandering is. Je kan twee van deze krijgen, maar niet alle drie tegelijk……

 

Lees hier het volledige verslag van de lezing van Robert Went

Verkenning Waar verdient Overijssel z’n geld mee in 2030?

 

Deze verkenning is een uitnodiging om anders dan gebruikelijk met de toekomst om te gaan. Actiever en minder afwachtend. Te vaak missen mensen, bedrijven en regio ́s kansen, omdat we veelal denken dat de wereld de lijnen uit het verleden zal doortrekken. Dat is niet zo. Er zijn trendbreuken, waar de ontwikkelingen de komende 15 jaar anders zullen verlopen dan de afgelopen jaren. Er zijn ook omslagpunten: zichzelf versnellende ontwikkelingen die voor een compleet nieuwe realiteit kunnen zorgen. Het is belangrijk om op die mogelijke toekomsten te anticiperen. Hoe? Daarover gaat de verkenning ́Waar verdient Overijssel zijn geld mee in 2030? ́.

 

Lees hier meer over de verkenning Waar verdient Overijssel z’n geld mee in 2030?

 

 

JAARCONGRES 2015 – DE TOEKOMST VAN DE MIDDENKLASSE

Afgerond
Popup sluiten

Delen via:

LinkedIn Logo
Facebook logo
E-mail icoon