08/10/2015

Hoe design de landbouw opvrolijkt?

De combinatie van vrolijkheid en landbouw is zeldzaam [1]. Het is een serieuze sector. Niet voor niets: dalende melkprijzen, wereldvoedselvraagstuk, effecten op natuur en landschap. Daar moeten we over vergaderen, over protesteren en over beslissen. Lachen is wel het laatste waar we aan denken.

 

Alleen al om die reden is ´Agri meets Design´ een opluchting. Wat een vrolijkheid!  ´Agri meets design´ is een platform waar boeren samen met ontwerpers werken aan nieuwe ideeen. Het spel Pigs Chase bijvoorbeeld. Op je tablet kun je thuis een spelletje spelen met een varken in de stal. Het varken moet lichtprojecties volgen die jij bestuurt. Als je samen langs bepaalde doelen beweegt krijg je punten. Leuk, en goed tegen de verveling voor zowel het varken als voor jou [2].

 

De combinatie van design en de Landbouw levert nog veel meer leuke projecten op [3]. Een app om voedselverspilling tegen te gaan, een melksalon waar kunstenaars en boeren nieuwe melkconcepten bedenken, of ´de koeientuin´: een nieuw stalconcept [4].  Er is een lichtheid in de benadering die aanspreekt. Het geeft energie.

 

Bij innovatie denken we al snel een wetenschappers en technologen. Terecht…maar ook kunstenaars en vormgeving zijn belangrijk. De IPhone is geen wondertje van techniek, maar van vormgeving. En daar wordt veel geld mee verdiend. De Overijsselse agrarische sector kan baat hebben bij meer contact met creatieven, bij onconventionele oplossingen voor verstarde problemen. En dat geldt net zozeer voor de maakindustrie – en waarom niet: de beleidsmakers [5]!

 

Daarom een oproep. Hou het programma van de Dutch Design Weeks in de gaten [6]. En kijk wat de nieuwe editie van ´Agri Meets Design´ op het programma heeft staan. Zouden we ook hier weer kunnen lachen.

 

Voetnoten:

  1. Google levert welgeteld één hit op, een pleidooi voor meer vrolijkheid in de landbouw van een Wageningse professor: http://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1210823
  2. http://agrimeetsdesign.com/playing-with-pigs/
  3. http://issuu.com/foodcabinet/docs/agmd_magazine/1
  4. http://www.koeientuin.nl/index.php/nl/
    In augustus was er een bijeenkomst voor de maakindustrie en de creatieve sector in Overijssel. Hij was interessant, maar toonde tegelijk ook de verschillen. Zie
  5.  http://trendbureauoverijssel.nl/agenda?news_id=276293
  6.  http://agrimeetsdesign.com/