29/10/2015

Minder ongelijkheid: de lokale mogelijkheden

Charles Leadbeaters longread ´The Whirpool Economy´ is een lezenswaardige bijdrage aan de discussie over de toekomst van de middenklasse [1]. Hoe kan het dat we een periode doormaken van enerzijds zeer veel innovatie, en anderzijds economische stagnatie? Meestal gaat innovatie toch gepaard met economische dynamiek? Zijn antwoord is: ongelijkheid.

 

De baten van de technologische revolutie komen ongelijk terecht. Om het in één beeld neer te zetten: Uber verdient het grote geld, de Uberpop-rijder misschien een loon, de gewone taxichauffeurs hebben het nakijken.

 

 

Op zichzelf is deze diagnose nog niet zo bijzonder. Andrew Keen in ´The Internet is not the Answer´ is een felle variant ervan, en datzelfde geldt voor Jaron Laniers ´Who owns the Future?´ (Andrew MacAfee, die binnenkort naar Nederland komt, is veel optimistischer in ´The Second Machine Age´).  Wat Leadbeater bijzonder maakt, is dat hij de aanpak van het vraagstuk van de ongelijkheid ook nadrukkelijk lokaal en regionaal zoekt.

 

 

Zijn antwoord:
1)    Focus je op de middenklasse. Zorg dat die koopkracht op peil blijft. Door negatieve belastingen,een basisinkomen, of door de kosten van wonen, transport, energie of kinderopvang te verminderen.
2)    Kijk naar andere indicatoren dan economische groei. Een fijne leefomgeving, contacten in de buurt: ze  zijn net zo belangrijk voor mensen. Er is een deel-economie, er zijn initiatieven met bewoners-cooperaties: koester die.
3)    Schroef de overheidsinvesteringen omhoog om groei te bevorderen.
4)    Focus niet op hightech innovatie, maar op sociale innovatie gericht op verbetering en kostenreductie van energie, zorg, onderwijs.
5)    De stedelijke gemeenschap is het niveau waar mensen goede ideeen kunnen uitwisselen.

 

Natuurlijk zijn deze suggesties stuk voor stuk open voor discussie. Tegelijk maken ze blij. Omdat ze de ruimte voor lokaal en regionaal beleid tonen. We zijn in Overijssel niet afhankelijk van regelgeving van de nationale overheid (natuurlijk…andere belastingen zouden helpen) of de innovatiestrategie van internationale bedrijven. We kunnen ook zelf iets doen.

 

 

Voetnoten:

  1.  http://www.g7g20.com/articles/charles-leadbeater-the-whirlpool-economy