16/03/2017

Plekken voor licht tegengas

Taxichauffeurs kennen het fenomeen: licht tegengas helpt.
Laat passagiers praten, en ze lopen leeg: boosheid op de overheid, opmerkingen over elke allochtoon die net wat te langzaam over het zebrapad loopt en klachten over de zorg, de belastingen, kortom het leven. De meerderheid van Nederlanders zeurt als ze ons onze gang laten gaan.

 

Geen enkele chauffeur roeit recht tegen zo´n spraakwaterval in. Tenminste…niet als hij zijn klandizie wil behouden. Maar licht tegengas kan wel. Geeft hij aan dat je de zaak ook net iets anders kan bekijken, dan verandert de sfeer van het gesprek direct. Nederland blijkt toch zo´n gek land nog niet. Nee…ik heb niets tegen buitenlanders in het algemeen. Die mensen in Den Haag doen ook hun best.

 

En vervolgens komen de concrete klachten. Die soms terecht zijn, en soms niet – maar waar het venijn van de grote generalisaties uit verdwenen is. Mensen zien weer mensen in plaats van groepen.

 

Het klinkt ongetwijfeld naïef, maar toch stemt dit fenomeen van het tegengas mij optimistisch. Gesprekken helpen, dialoog werkt. Tegelijk toont het verschijnsel aan hoezeer het politieke klimaat afhankelijk is van plekken waar je met elkaar kunt praten, zonder de zware versterkers van media. Alleen licht tegengas helpt.

 

Taxi´s zijn zulke plekken. Kunnen we er meer van maken? Sjors de Vries en Anne Seghers van RUIMTEVOLK hebben er een essay over geschreven.