Francine Houben, Photo made by Mecanoo - Trendbureau Overijssel

Francine Houben (16-05-2019)

16 mei 2019 // 16.00 – 18.00 uur // Bibliotheek Almelo

 

Op 16 mei 2019 zal Francine Houben in het kader van de Wijzen in het Oosten lezingencyclus een lezing geven.

 

// PEOPLE, PLACE, PURPOSE EN POETRY
De mens centraal in het ontwerp: dat is waar Francine Houben in haar ontwerpen voor staat. Op haar bureau mag je woningen geen blokken noemen. Het gaat om mensen; die wonen erin. Datzelfde geldt wellicht nog meer voor haar visie op bibliotheken. Zelf zei ze over de bibliotheek in Birmingham: “het ontroert me nog altijd dat ik zie dat de bibliotheek door de hele stad wordt gebruikt en omarmd. Birmingham is een stad met heel veel immigranten en die zitten daar allemaal met en door elkaar. A people’s palace, dat was het idee: mensen bij elkaar brengen. En zo werkt het ook. Bibliotheken zijn harder nodig dan ooit en die bibliotheken gaan niet over boeken maar over contacten, over elkaar leren kennen, over ZZP’ers die een plek nodig hebben die inspireert, over immigranten die er de taal leren. Bibliotheken gaan over mensen.”

Ieder ontwerp begint met observeren: van mensen, van de plek, de cultuur en het klimaat. In combinatie met de analyse van gebruikersbehoeften en maatschappelijke ontwikkelingen, vormt dit het uitgangspunt voor integrale ontwerpen op ieder schaalniveau. Het doel is onvergetelijke ruimtes te realiseren die aansluiten op de behoeften van nu, maar ook anticiperen op (on)voorspelbare veranderingen. Poëzie, een nieuwe laag, reflecteert de ongrijpbare elementen van de architectuur.

 

// MECANOO IN OVERIJSSEL
Het ontwerp van de bibliotheek Almelo was één van de vroegere ontwerpen van bureau Mecanoo. Niet Francine Houben maar Henk Döll tekende voor het ontwerp. De bibliotheek Almelo is inmiddels 25 jaar in het pand gevestigd dat in 1994 door toenmalige koningin Beatrix werd geopend en viert daarmee het vijfde lustrum in het pand aan Het Baken. In 2017 was Mecanoo één van de drie ontwerpers voor de herinrichting van het Marktplein in Hengelo maar won de prijsvraag niet.

 

// CV
Francine Houben werd in 1955 in Sittard geboren en kreeg tijdens haar studie bouwkunde aan de TU Delft haar eerste opdracht voor jongerenhuisvesting. Dat was het begin van Mecanoo waarvan Francine Houben oprichter en creatief directeur is. Met haar bureau brengt ze stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur op een coherente manier samen. Het oeuvre is breed: huizen, kantoren, scholen en complete woonwijken, theaters, bibliotheken en wolkenkrabbers, parken, pleinen en snelwegen, steden, polders en Randstad, hotels, bibliotheken, musea, zorginstellingen en zelfs een kapel.  De bibliotheek van Birmingham werd door de BBC uitgeroepen tot het beste gebouw van Engeland. In de Amerikaanse pers wordt Houben al de ‘Library Whisperer’ genoemd; mede dankzij haar huidige klus: verbouwing van de New York Public Library. Met haar architectenbureau Mecanoo is Houben één van de bekendste architecten ter wereld.

Francine Houben was hoogleraar mobiliteitsesthetiek aan de TU Delft en doceerde aan de universiteiten van zowel Yale als Harvard. In 2013 werd ze door Architect’s Journal uitgeroepen tot Woman Architect of the Year. In 2008 was ze Zakenvrouw van het Jaar. Francine Houben is lid van de Akademie der Künste in Berlijn en de Akademie van Kunsten van de KNAW. In 2015 reikte Koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aan haar uit voor haar gehele oeuvre. Ook ontving ze eredoctoraten van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Mons.

 

// PRAKTISCHE INFORMATIE

Vanaf 15:30 bent u van harte welkom. De lezing is van 16.00 tot 17.00 uur in de Bibliotheek Almelo (Het Baken 3). Aansluitend is er tijd voor discussie en borrel van 17.00 tot 18.00 uur.
De bibliotheek ligt op een paar minuten loopafstand van het station. Parkeren kan in de nabijgelegen parkeergarage Stadsbaken, adres: Stadhuisplein 2.