Kamer Leila

Manuela Kalsky (22-02-2018)

OMGAAN MET ETNISCHE EN RELIGIEUZE VERSCHILLEN

 

Het culturele en religieuze landschap van Nederland verandert snel en ingrijpend. Steden als Rotterdam en Amsterdam zijn inmiddels ‘superdivers’. Dat wil zeggen: geen enkele bevolkingsgroep vormt meer een meerderheid. En niet alleen de randstad is divers. De vraag ‘hoe geven we ruimte aan etnische en religieuze verscheidenheid en hoe gaan we om met de spanningen die daaruit voortkomen?’ staat in heel Nederland hoog op de maatschappelijke agenda.

 

Vanuit onderzoek en praktijk draagt Kalsky in haar lezing antwoorden aan op deze vraag. Zij maakt daarbij gebruik van inzichten en methodieken die door het team van Nieuw Wij zijn ontwikkeld en in het ‘Charter for Compassion’ van Karen Armstrong naar voren komen, zoals het vormgeven van ‘compassionate cities’. Best practices in het leren omgaan met diversiteit en de daarin verborgen verschillen.

 

Manuela Kalsky is directeur van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS) en van het multimediale dialoogplatform Nieuw Wij (www.nieuwwij.nl). Zij studeerde theologie in Marburg (Duitsland) en aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 2000 promoveerde. Sinds 2012 bekleedt zij de Edward Schillebeeckx-leerstoel voor Theologie en Samenleving aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar zij samen met haar collega André van der Braak leiding geeft aan het NWO-onderzoeksprogramma naar ‘meervoudige religieuze binding’ in Nederland. In 2017 trad zij als erepromotor op bij het verlenen van het eredoctoraat aan Karen Armstrong, initiator van de Charter for Compassion, door de VU.

 

Kalsky is een veelgevraagd spreker op (internationale) conferenties en mengt zich regelmatig in de maatschappelijke discussie over levensbeschouwelijke kwesties in Nederland, onder andere via het Theologisch Elftal in Trouw.

 

Recente publicaties zijn: Alsof ik thuis ben. Samenleven in een land vol verschillen (Parthenon, 2013) Flexibel geloven (Skandalon, 2014), Tussen waarheid en wijsheid (Amsterdam University Press 2016), De prijs van vrede (Berne 2017). Voor meer informatie: www.manuelakalsky.net

 

De lezing vindt plaats op 22 februari 2018 van 16.00 – 17.00 uur in het Stadhuis van Enschede (Langestraat 24 Enschede). Aansluitend discussie en borrel van 17.00 tot 18.00 uur.

 

De Twentse Editie van de lezingenreeks de Wijzen in het Oosten is een initiatief van Trendbureau Overijssel en Kennispunt Twente

 

Afbeeldingsresultaat voor kennispunt twente