Marc Chavannes (13-10-2016)

De rijksoverheid heeft de laatste jaren in hoog tempo omvangrijke taken afgestoten naar de gemeente. Het dominante bezuinigingsmotief werd meestal verpakt in de stelling dat door decentralisatie plaatselijk maatwerk kan worden geleverd. Bij wijze van voetnoot werd het voordeel van de effectievere lokale democratische controle geponeerd. Is de plaatselijke democratie in staat die sterk uitgebreide taken te overzien? Is daar hoop te vinden voor de breed gewantrouwde landelijke politiek? Zou het mogelijk zijn regionaal terrein te heroveren voor een actieve democratie? Oude en nieuwe middelen kunnen misschien helpen.

 

Marc Chavannes heeft een achtergrond als politiek columnist en buitenlands correspondent van NRC Handelsblad en oud-hoogleraar journalistiek in Groningen. Hij is nu politiek correspondent bij het webplatform decorrespondent.nl. Hij gaat na hoe hij democratische betrokkenheid in binnen- en buitenland heeft zien werken in de praktijk en vraagt zich af welke rol oude en nieuwe media kunnen spelen om de betrokkenheid bij publieke zaak te versterken, te beginnen in provincie en gemeente.

 

Co-referent bij de lezing van Marc Chavannes was Martha Riemsma (hoofdredacteur Tubantia)

 

De Twentse Editie van de lezingenreeks de Wijzen in het Oosten is een initiatief van Trendbureau Overijssel en Kennispunt Twente

 

Afbeeldingsresultaat voor kennispunt twente