Marjolijn Februari (16-09-2010)

“Aan het landschap herken je de bestuurders. Niet het klimaat verandert ons, maar wij veranderen het klimaat.” En over de manier waarop we het landschap willen vormgeven, moeten we goed nadenken. “Geef burgers invloed hierop.” Dat zei schrijfster, moraalfilosoof en ethicus Marjolijn Februari.

 

Februari hield haar lezing onder de titel ‘liederlijkheid zwermde boven de wegen’. De titel ontleende ze aan de roman ‘Orlando’ van de Britse schrijfster Virginia Woolf. Dat verhaal speelt zich af van de zeventiende tot de negentiende eeuw. “Het is een boek over klimaatverandering. Maar tegelijkertijd over moraal, landschap, kunst, interieurinrichting, kleding. Alles staat in één groot verband met elkaar. Als het weer verandert, verandert de moraal.” En het zeventiende eeuwse weer was explosief, aldus Februari.

 

Explosief klimaat Nu, tachtig jaar later ondergaan we opnieuw een klimaatverandering, zegt Februari. “Het klimaat verandert hevig: het wordt heter, er zijn meer overstromingen. Tegelijkertijd wordt ook het politieke en maatschappelijke klimaat explosiever.” Volgens de schrijfster is er een echter ook een verschil met de zeventiende eeuw: “Het nieuwe in onze tijd is niet zozeer de weersverandering, maar het diep doordrongen besef van menselijke invloed en schuld.” We bezien de maatschappij nu vanuit de menselijke controle, in plaats vanuit Goddelijk perspectief.