Peter Paul Verbeek - Trendbureau Overijssel

Peter-Paul Verbeek (27-06-2019)

Presentatie lezing Peter-Paul Verbeek ‘Wijzen in het Oosten’ van 27 juni 2019

 

// LEZING: HOE ALGORITMES ONS LEVEN EN DE DEMOCRATIE GAAN BEINVLOEDEN


“Society 5.0? De maatschappelijke uitdagingen van de digitale revolutie

De huidige golf van digitale technologie lijkt een nieuwe maatschappelijke fase in te luiden. We zijn in de vierde industriële revolutie beland: na de mechanisering, massaproductie en automatisering is er nu een fase van digitalisering. Robots, Kunstmatige Intelligentie en het ‘Internet of Things’ geven steeds meer vorm aan ons doen en laten, zowel in de private als in de publieke ruimte. Er ontstaat een digitale samenleving, waarin technologie een nieuwe invloed krijgt op mens en maatschappij. Wat doen algoritmes, intelligente omgevingen en expertsystemen met het openbaar bestuur, burgerschap, participatie, met privacy en autonomie maar ook met verantwoordelijkheid en solidariteit? En kunnen we deze ontwikkelingen in een wenselijke richting beïnvloeden?” Peter-Paul Verbeek​

 

// CV

Peter-Paul Verbeek (1970) is universiteits-hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek en wetenschappelijk codirecteur van het DesignLab van de Universiteit Twente. Zijn onderzoek richt zich op de relaties tussen mens, technologie en samenleving en richt zich op filosofische analyse, ethische reflectie, en praktijken van ontwerp en innovatie.

In het Nederlands publiceerde hij onder andere Op de Vleugels van Icarus (2013), De Grens van de Mens (2011) en De Daadkracht der Dingen (2000); in het Engels onder andere Moralizing Technology: Understanding and Designing the Morality of Things (2011) and What Things Do: Philosophical Reflections on Technology, Agency, and Design (2005).