Rutger Bregman (03-06-2014)

De toekomst van politieke idealen

 

Na vijfeneenhalf jaar studie geschiedenis heeft Bregman de belangrijkste les van de afgelopen 200.000 jaar wereldgeschiedenis geleerd. Het is een les voor Nederland en Overijssel die je bij het wakker worden zou moeten roepen, in zou moeten lijsten en zou moeten ophangen in de hal van je bedrijf. Die les is simpel: vroeger was alles slechter. Dat is de essentie van wat je moet weten van het verleden.

 

Gedurende 99% van de geschiedenis, was 99% van de mensen arm, dom, ziek en ongelukkig. Geluk is trouwens nog maar kort een levensdoel. Vroeger werd er nog heel actief gedroomd en verlangd naar betere tijden. Zoals ze in de Middeleeuwen droomden van luilekkerland, waar iedereen gelijk is aan elkaar, totaal vrije seks is en het eten je zo je mond invliegt.
Een Middeleeuwer zou over bijvoorbeeld Overijssel en Zwolle gelijk denken aan luilekkerland, ‘jullie hebben het gehaald’. We leven in een tijd waar we geen honger hebben, maar waar obesitas heerst.

 

Er zijn bijna geen ranglijsten waar Nederland niet bovenin staat; in de top 10, top 5 of als eerste. Zo is Nederland het rijkste EU-land, heeft Nederland de volste pensioenpot, hebben we het veiligste verkeer, hebben we de meeste gelukkigste mensen, hebben we de minste criminaliteit en ligt het moordcijfer veertig keer lager dan in de Middeleeuwen. En ondanks Albert Verlinde en Gordon zijn we in Nederland zelfs slimmer.
We zijn steeds hoger opgeleid. Er is sprake van IQ-inflatie met het Flynneffect waarbij IQ-testen om de zoveel jaar worden aangepast om de norm van 100 te halen. Iemand die in 1910 een IQ had van 100 op het gemiddelde, zou nu een IQ van 70 hebben.
In Nederland heerst rijkdom; een Nederlander met een daklozenuitkering ontvangt €650,- per maand excl. Vakantiegeld. Dat is omgekeerd ongeveer het modale inkomen in 1950 en drie keer meer dan in de Gouden Eeuw. Ofwel, vroeger waren we allemaal zwakzinnige daklozen…..