Afgeronde toekomstverkenningen

Landschap

De energietransitie, circulaire landbouw, robuuste natuur, klimaatadaptatie, wonen: er komen allerlei grote ontwikkelingen op het Overijssels landschap af. Vaak worden deze ontwikkelingen in isolatie beschouwd. Maar wat zien we als we ze combineren? Hoe ziet het Overijssels landschap er in 2050 uit? De beantwoording van deze vraag is complex: het gaat over een lange tijdsperiode, en op tal van terreinen zullen zich ontwikkelingen voordoen die we niet voorzien. Toch…ook nu al nemen we besluiten die effect zullen hebben op het landschap van de toekomst. Is het daarom niet verstandig om te kijken hoe Overijssel er uit zou kunnen zien?

De toekomstverkenning over landschap wordt door AtelierOverijssel en het Trendbureau Overijssel gezamenlijk uitgevoerd. In deze verkenning worden een viertal scenario’s ontwikkeld. De scenario’s hebben als doel om een maatschappelijke discussie in gang te zetten over het landschap in 2050.

 

U kunt de toekomstverkenning naar het landschap in 2050 in Overijssel ‘Situatie Gewijzigd’ hier bekijken of downloaden of deze als hard-copy hier bestellen.

 

 

Blogs landschap 2050

Gedurende de verkenning zullen diverse auteurs op verzoek van Atelier Overijssel en Trendbureau Overijssel blogs schrijven over het landschap. Deze blogs weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van het Trendbureau.

 

Interesse in meer blogs van het Trendbureau? Bekijk ze hier en meld u aan voor een automatische update.

VERBEELDING IN SCHEMERGEBIED

Het college van rijksadviseurs heeft aan het Trendbureau gevraagd om een essay in het kader van de prijsvraag ‘Brood en Spelen’. Hier kunt u het essay downloaden.

Download essay 'Verbeelding in schemergebied'

Event landschap 24/01/19

Situatie gewijzigd

Op 24 januari 2019 presenteren AtelierOverijssel en Trendbureau Overijssel nieuwe perspectieven op de toekomst van het Overijssels landschap aan beleidsmakers, bestuurders en plannenmakers.

 

Vanuit een wetenschappelijke basis en met de kracht van verbeelding die alle zintuigen prikkelt nemen we u mee naar 2050.

 

Voorlopig programma:

  • Floris Alkemade // Rijksbouwmeester, architect en stedenbouwkundig ontwerper
  • Agnes van den Berg // Omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving
  • Ruben Smit //Ecoloog en natuurfilmer van o.a.De Nieuwe Wildernisâ en WAD
  • Gert Jan Jansen //Auteur van Kleinschaligheid als alternatiefâ
  • Koos Biesmeijer // Wetenschappelijk directeur van Naturalis Biodiversity Center
  • Gitta Luiten // Wethouder gemeente Hardenberg kunst, welzijn en openbaar groen. Voorheer directeur Mondriaan Fonds.
  • Frank Stroeken // Ateliermeester Atelier Overijssel, landschapsarchitect

 

Datum en locatie

Dit event wordt gehouden op donderdag 24 januari 2019 van 9.30 – 16.30 uur. De locatie voor het event is Abdij Nieuw Sion. Adres: Vulikerweg 6, 7431 PJ Diepenveen.

 

Meer informatie volgt binnenkort.

 

Meld u alvast aan via de site van Atelier Overijssel