07/01/2016

Wat leerde u van Herman Finkers?

Was u ook niet een beetje trots tijdens de oudejaarsconference? Finkers was goed. De kijkcijfers waren prima. En mensen zapten niet weg – als ik de media mag geloven de hoogst haalbare waardering tegenwoordig. Het straalde toch ook een beetje af op Almelo, Twente en – vooruit – Overijssel.

 

In de nabeschouwingen bleek dat Finkers´ kritiek op politici was opgevallen. Het waren halve garen, en na deze diagnose volgde niet altijd een bevrijdende grap.

 

Er was echter nog een groep mikpunt van kritiek: wetenschappers. Finkers nam de religie in bescherming tegen ´flinterdunne´ argumenten van intellectuelen. En ook de risico-analisten kregen er van langs. Kan een ongeluk met een kerncentrale of milieuramp maar eens in de miljoen jaar gebeuren? Zo…dan gaat de tijd wel heel snel.

 

Opvallend was de plek voor het geloof. Finkers startte met het lied Amazing Grace en eindigde met Benedictus van Nursia – tijdens een werkelijk prachtig duet met een naakte danseres. Hij leek niet zozeer in de dogma´s geïnteresseerd: Taoisme en Boedhisme werden net zo gewaardeerd als het Katholicisme. Belangrijker was de daad. Bijvoorbeeld de zorg voor een oude moeder. Ubi caritas est et amor, Deus ibi est. Waar zorgzaamheid is en liefde, daar is God.

 

Voelde ik mij aangesproken? Natuurlijk. Ik werk grotendeels voor de overheid en politici. En ik doe dat vooral door aan te geven wat de wetenschap kan zeggen over de toekomst. Dubbel aangesproken dus.

 

Geef ik Finkers gelijk? Nee. Ik denk dat hij onderschat hoe moeilijk het is een gemeenschap bij elkaar te houden. Geloof is mooi, maar mensen geloven soms behoorlijk dogmatisch verschillende dingen. Mensen doen veel goeds, maar soms botsen daden ook. Dan moet er iemand zijn die de ruzies sust en het algemeen belang zoekt. Dat is het ambacht van de politicus en dat is niet makkelijk.

 

Is de kritiek van Finkers daarmee onterecht? Ook nee. Misschien gebruiken we te vaak de verkeerde criteria voor beleid. En verdient het door Finkers genoemde alternatief meer aandacht: met kwetsbaarheid, zachtheid en schoonheid de wereld iets beter maken dan hij is. Laten we eens kijken wat dat voor de overheid zou betekenen…